Fotoalbum » Bomen » Beuk, winterknoppen, knoppen, en herfstblad, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Beuk, winterknoppen, knoppen, en herfstblad, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Fagus sylvatica

Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Beuk, winterknoppen, knoppen, en herfstblad, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Wetenschappelijke Naam: Fagus sylvatica
In het najaar wordt alles in de natuur voorbereid op het komende voorjaar. Alle organismen zijn er op gericht het koude seizoen zo goed mogelijk te doorstaan en zodra de eerst warme zonnestralen van de lente zich aandienen een nieuwe periode van groei aan te gaan. Sommige mensen worden neerslachtig van de herfst. Dit geldt zeker niet voor mij. Ik vind het najaar een tijd van beloften. Wetend dat de cyclus van het leven na de winter als vanouds weer op zal starten, kan ik juist genieten van alle voorbereidingen op de winter.
De afwisseling in grootte en verschijningsvorm van de knoppen aan bomen en struiken en de daarin verscholen bladeren en bloemen voor het nieuwe groeiseizoen blijven mij altijd boeien. De kleurenpracht waarmee afscheid wordt genomen van het afgelopen groeiseizoen; werkelijk fenomenaal. Neem daarbij de precisie in de volgorde van alle te doorlopen stappen voordat een blad kan vallen; het blijft je verbazen. Mij wel tenminste!
Het verkleuren van het beukenblad komt vaak later op gang in vergelijking met veel andere loofbomen. Het verkleurde blad zal uiteindelijk naar beneden dwarrelen. Als er in deze periode veel wind staat, lijkt het soms bladeren te “regenen”. Het afstoten van het blad is een kwestie van levensbelang. Een boom, die zijn blad vasthoudt, zou 's winters zomaar kunnen uitdrogen en dus afsterven.
Bladhoudende bomen en struiken hebben bladeren die er speciaal op zijn toegerust om de verdamping te beperken. Naalden zoals bij dennen en sparren zijn eigenlijk opgerolde bladeren en hebben dus een veel kleiner oppervlak, waardoor de verdamping zeer beperkt wordt. Bomen en struiken, zoals de hulst (Ilex aquifolium) en de rhododendron (Rhododendron) hebben een dikker en vleziger blad, wat voorzien is van een waslaag, die de verdamping binnen de perken houdt. Zij kunnen hun blad wel vasthouden in de winter, hoewel bij strenge koude zulke bladeren ook wel eens als verlepte vaantjes aan de boom of struik hangen. Ook deze reactie helpt mee om de verdamping te verminderen.
Op deze foto zijn de tekenen van de herfst en de winter duidelijk zichtbaar. Het mooi gekleurde blad, wat op punt staat te vallen en de gevormde winterknoppen vormen een mooie combinatie. Het spinnetje wat nog net een stukje te zien is in de y-splitsing tussen de knoppen zal de komende winter waarschijnlijk ook niet overleven. Zijn of haar genen zijn al doorgegeven en in de vorm van ingekapselde eitjes de winterkou overleven. Als de vele vogels, die in de winter op zoek zijn naar voedsel deze eitjes niet vinden en verorberen, kruipt hier in de loop van de lente een nieuwe generatie spinnen uit. Muggen en andere insecten jullie zijn alvast gewaarschuwd.
Foto gemaakt op: 12-11-2012
Afmeting: 3024x4032 pixels / 25,6x34,14 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 5,6
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/30
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod