Fotoalbum » Planten » Daslook, bloemen, witte bloemen, stervormig, wit, bloei, Savelsbos
Daslook, bloemen, witte bloemen, stervormig, wit, bloei, Savelsbos
Allium ursinum
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Daslook, bloemen, witte bloemen, stervormig, wit, bloei, Savelsbos
Wetenschappelijke naam: Allium ursinum
In de naam daslook zit het woord look. Dit bolgewas maakt dan ook deel uit van de lookfamilie, waartoe ook de gewone ui (Allium cepa) behoort. Het gaat hier overigens om een behoorlijk groot plantengeslacht. Alliumsoorten komen op veel plaatsen op de wereld voor. De daslook groeit in Europa, met uitzondering van de Mediterrane regio, Klein Azië en ook in Siberië tot op het schiereiland Kamtsjatka aan toe. In Nederland is de daslook een beschermde plant. Op plaatsen waar deze uientelg voorkomt, kunnen de planten in groten getale vanuit de bodem de weg naar het licht zoeken. De groeiplekken zijn alleen niet zo wijd verspreid. Het is een beetje een lastige klant als het gaat om de groeiomstandigheden. Daslook tiert welig in schaduwrijke loofbossen op leemhoudende en kleiige bodem. Er moet ook voldoende vocht aanwezig zijn en de plant is ook kalkminnend. Humus in de bodem vormt ook een belangrijke voorwaarde voor goede groeicondities. Een veeleisend typetje dus die daslook!
Ook in de keuken kan daslook toegepast worden, maar zoals al vermeld, is de plant in ons land beschermd. Afblijven dus! De bollen zijn in de handel verkrijgbaar; je moet er soms wel even naar op zoek. De bladeren kunnen, voordat de plant gaat bloeien, gebruikt worden in soepen en salades en volgens de informatie is het nuttigen van daslook goed voor de spijsvertering. Er schijnen ook medicinale krachten aan dit bolgewas toegekend te worden. Zo helpt het preventief tegen hart- en vaatziekten en wordt het bloedstollend vermogen van het bloed vergroot. Ook bij voorjaarsmoeheid kan de daslook verlichting brengen. Men zal dit in het verleden ontdekt hebben bij mensen, die na de lange winter niet lekker in hun vel gezeten hebben. In het algemeen versterkt de daslook het immuunsysteem.
Wat een heerlijke plant toch? Voeg daarbij de fraaie, witte, stervormige bloemen en het gewas oogst de nodige bewondering. Ik heb de bollen in het verleden eens aangeschaft bij een gerenommeerde kweker en deze op mijn volkstuin aan de klei toevertrouwd. In het voorjaar volgde er van medevolkstuinders wel het nodige aan commentaar. Het zou hier gaan om een hinderlijk onkruid. Ik vind echter dat dit niet opgaat. Let wel; de daslook zal langzaam maar zeker een steeds groter deel van de tuin opeisen, als zij het maar naar haar zin heeft. De groeitijd is zo kort, dat al snel na de bloei het blad naar geel verkleurt en dit bolgewas bovengronds afsterft. Ook de bodemorganismen zijn blijkbaar blij met dit “afval”, want het afgestorven blad lijkt wel als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Vaste planten komen meestal evengoed op in een vak met daslook; zeker de wat robuustere soorten. De witte bloemen zijn het meer dan waard om een paar daslookbollen in de grond te stoppen. Let dan wel even op de eisen, die er aan de standplaats gesteld worden. Anders zullen de planten staan kwarren of zelfs in het geheel niet meer terugkomen. Zonde van de investering toch?!
In het Savelsbos in Zuid-Limburg stond de daslook nog volop te pronken met de witte bloemen. Een bijzondere ervaring.
Foto gemaakt op: 28-04-2014
Afmeting: 4032x2688 pixels / 34,14x22,76 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 2,8
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/400
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod