Fotoalbum » Insecten » Kleine vos, foeragerend, nectar drinken, op bloemen akkerdistel, Zwaansmeerpad
Kleine vos, foeragerend, nectar drinken, op bloemen akkerdistel, Zwaansmeerpad
Aglais urticae
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Kleine vos, foeragerend, nectar drinken, op bloemen akkerdistel, Zwaansmeerpad
Wetenschappelijke naam: Aglais urticae
De wind blies vandaag een aardig partijtje mee en zeker aan de boorden van het Uitgeestermeer stond een vlagerige wind. Voor macrofotografie niet echt ideale omstandigheden. Ik heb inmiddels wel gemerkt, dat je je daardoor niet moet laten tegenhouden.
Op een smalle strook grond tussen het fietspad en het water stonden een paar planten van de akkerdistel; een composiet. Ik mag ze graag zien die distels, maar grondbezitters zijn vaak niet blij met deze ongenode gast in het land. Het zijn enorm woekerende planten, die, als zij zich eenmaal gevestigd hebben, maar moeizaam te verwijderen zijn. Voor veel insecten zijn het echte “nectarbommen”. Het is dus een goede drachtplant. Voor vee is de plant praktisch oneetbaar. De reden waarom laat zich niet moeilijk raden. Al die stekels in je tong lijkt mij voorwaar geen pretje. Ik voel ze zelfs door een spijkerbroek heen. Er wordt dan ook netjes om de planten heen gegraasd.
De bloemen van de distels werden druk bevlogen door kleine vossen. Ik telde er maar liefst acht op een paar planten. Altijd een leuke ontmoeting en ik kon ze met de camera redelijk goed benaderen. Meestal zijn vlinders erg schuw en zelfs een klein beetje schaduw of beweging wordt door ze waargenomen en kan ervoor zorgen dat zij wegvliegen.
De kleine vos is een kleurrijke vlinder, waarvan de rupsen de brandnetel als waardplant gebruiken. Als je de ruimte hebt, dus altijd een aantal brandnetels laten staan. Wie weet, wordt je wel verrast door de aanwezigheid van de rupsen van de kleine vos.
De soort komt in ons hele land voor en is zeer veel voorkomend. De vlinder vliegt in twee generaties vanaf februari tot in oktober. In het vroege voorjaar kun je ze dus al tegenkomen. Het gaat dan om exemplaren die hebben overwinterd in vochtige en beschutte plekken.
Uit de naam kun je eigenlijk al opmaken, dat er ook een grote vos bestaat (Nymphalis polychloros). Deze soort leek lange tijd uit ons land te zijn verdwenen, maar wordt nu weer wat vaker gezien. Helaas nog niet in grote aantallen; het begin is er gelukkig wel.
Ik heb gekozen voor een frontale benadering van deze kleine vos. Hierbij is de roltong waarmee de nectar wordt opgezogen, goed zichtbaar. Zoals te zien op deze foto, heeft de kleine vos ook beharing op het lijf. De blauwe achtergrond wordt veroorzaakt door het water van het Uitgeestermeer. De schitterende kleuren van de vleugels zijn zo wel minder goed zichtbaar. Het is op deze manier weer eens plaatje kleine vos, maar dan anders. Ik hoop, dat het jullie zo ook aanspreekt.
Foto gemaakt op: 09-06-2014
Afmeting: 3454x2591 pixels / 29,24x21,94 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 7,1
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/400
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod