Fotoalbum » Hondskruid, bloemen, bloei, Noordhollands Duinreservaat, Wijk aan Zee
Hondskruid, bloemen, bloei, Noordhollands Duinreservaat, Wijk aan Zee
Anacamptis pyramidalis

Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Hondskruid, bloemen, bloei, Noordhollands Duinreservaat, Wijk aan Zee
Wetenschappelijke naam: Anacamptis pyramidalis
Een juweeltje en ook nog eens een bijzondere verschijning in onze omgeving; dit hondskruid of ook wel eens piramideorchis genoemd. De minder officiële naam verraadt tevens de verschijningsvorm van de bloeiaar. De piramidale vorm geldt dan zeker in de beginfase van het bloeistadium. De bloemen zijn roze van kleur, kunnen in de nuance verschillen en geuren naar vanille. Voor de bestuiving is het hondskruid vooral afhankelijk van vlinders. De plant overwintert door middel van ondergrondse knollen.
Het gaat bij deze orchidee om een monotypische plant. Dat wil zeggen, dat er maar één geslacht van bestaat. In andere delen van Europa komt ook nog een ondersoort voor.
Het hondskruid kan tussen de dertig en zestig centimeter hoog worden. De bloeitijd is van eind mei tot eind juli. Op de groeiplaatsen kunnen de planten soms wel in groepjes voorkomen en de bodem moet vrij droog tot matig vochtig zijn en het liefst kalk bevatten. Enige natuurlijke meststoffen hebben een positieve invloed op het voorkomen van hondskruid. De dierlijke meststoffen zorgen dus voor een toename van het aantal planten. Er lijkt een voorkeur te bestaan voor noordhellingen in de duinen, maar deze foto is in een wat lager gelegen deel van de duinen gemaakt. Deze orchideeën zijn door ons vandaag ook op hoger gelegen hellingen gezien.
Net als alle orchideeën in ons land is ook het hondskruid beschermd en staat vermeld op de Rode Lijst van bedreigde soorten. De plant komt maar sporadisch voor en dan nog maar in een paar streken. Je moet hiervoor naar Zuid-Limburg, Zeeland, de duinen bij Noordwijk of bij Wijk aan Zee. Het laatste zou je eigenlijk niet verwachten zo onder de rook van Tata-Steel, maar dankzij de overwegend zuidwesten wind gaat de meeste uitstoot van deze staalfabriek aan het groeigebied van dit hondskruid voorbij. De zeeduinen en duingraslandjes zijn de plekken waar je het hondskruid aan kunt treffen.
Vandaag genoten en niet alleen van het hondskruid; wat een rijkdom aan planten in deze duinen. Een ware “speeltuin” voor floristen. Wij hebben verder onder andere: aardaker (Lathyrus tuberosus), beemdkroon (Knautia arvensis ), nachtsilene (Silene nutans), moeraswespenorchis (Epipactis palustris), stijve ogentroost (Euphrasia stricta) en vele andere soorten waargenomen.
Foto gemaakt op: 20-07-2013
Afmeting: 2559x3412 pixels / 21,67x28,89 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 5
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/50 s.
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod